Paulien Kostense

dirigent

"Toen ik als kind na een jaar van de verplichte blokfluitles af mocht en een viool onder mijn kin kreeg, was ik totaal gegrepen door de klank. Toen er in de hoofdstad van het landelijke Drenthe ook nog een symfonieorkest bleek te bestaan met een zeer inspirerende dirigent, Ruud Wester, werd het vrij snel duidelijk welke kant het op zou gaan in mijn leven. Na het conservatorium, een orkestbaan en een opleiding barokviool kwam ik in de freelance wereld terecht. Het werken met bijzondere musici in diverse groepen heeft mijn leven verrijkt. Ik ben me in de loop der jaren meer gaan toeleggen op dirigeren en lesgeven, maar nog altijd speel ik bij ensembles als de Nederlandse Bachvereniging. Het hartstochtelijk en onvoorwaardelijk muziek maken heb ik toentertijd in Assen voor het eerst beleefd. Dezelfde overgave zie ik vandaag de dag terug bij de leden van Bach Ensemble Amsterdam. Daarom doe ik dit werk met zo veel plezier."

CV in ’t kort:

  • Paulien specialiseerde zich al tijdens haar opleiding in kamermuziek en barokviool.
  • Na haar opleiding volgde een lange en succesvolle carrière in vele belangrijke ensembles en orkesten gespecialiseerd in een authentieke benadering van oude muziek: bijv. bij Concerto Köln, Collegium Vocale en Orchestre des Champs-Élysées van Philippe Herreweghe, Les Musiciens du Louvre van Marc Minkowski, Les Talens Lyriques met Christoph Rousset en het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman.
  • Tot op heden maakt Paulien deel uit van het Brugse Anima Eterna van Jos van Immerseel en van de Nederlandse Bachvereniging.
  • Paulien werd tot dirigent opgeleid door Daniel Reuss.
  • Ze werkte ruim 20 jaar als dirigent van de Asser Bach Cantategroep in Assen en tevens van barokorkest en koor Diletto Musicale in Groningen.
  • Op dit moment dirigeert en coacht ze naast Bach Ensemble Amsterdam ook Collegium Musicum Traiectum te Utrecht, opgericht samen met Gilles Michels en Michiel Meijer