Johannes Passion – J.S. Bach

Het lijden, sterven en de wederopstanding van Christus vormen al eeuwenlang inspiratie voor componisten. In onze tijd komt daar graag theatraal effect bij kijken, denk aan de musical Jesus Christ Superstar of het evenement ‘The Passion’. In Bachs tijd was dat echter ongebruikelijk. Zijn woonplaats Leipzig was zeer conservatief in alles wat de kerk aanging en de stadsraad had hem op het hart gedrukt ‘solche Compositionen zu machen, die nicht theatralisch wären’.

Voor de tweede (1725) versie van de Johannes Passion componeerde Bach twee nieuwe aria’s die juist wél theatraal zijn. Neem de aria ‘Zerschmettert mich, ihr Felsen und ihr Hügel’, ofwel ‘Verpletter me, rotsen en bergen’: die komt in zijn woordschildering en emotionaliteit het dichtst bij opera van alle muziek in de Johannes Passion. De reeds bestaande aria’s waren in contrast daarmee veel religieuzer van aard.

Ook na 1725 bleef Bach sleutelen aan zijn Johannes Passion. Het is speculatief, maar goed mogelijk dat het hoge theatrale karakter van de nieuwe aria’s niet werd geaccepteerd door de kerkelijke autoriteiten. Voor ons des te interessanter om deze dramatiek op het programma te zetten. We gaan de concurrentie met de moderne passies graag aan!

 

Muzikale leiding: Paulien Kostense
Evangelist: William Knight
Christus/Bas: Michiel Meijer
Sopraan: Maria Valdmaa
Alt: Rosina Fabius
Tenor: David Lee

Datum en tijd

10 maart 2019 om 15:00

Locatie

Singelkerk, Singel 452, Amsterdam